- Bahan A:
- 250g cream cheese (jenama Philadelphia atau ASDA)
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung gandum (plain flour)
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
- Untuk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. Kemudian, campurkan ke dalam adunan tadi dengan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu saja).
- Untuk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih-buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digriskan bawahnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.
- Bakar kek dalam kira-kira sejam, dengan cara au bain-marie (waterbath), pada 160 degrees C/ 325 degrees F. Pada sesiapa yang kurang pasti waterbath tu, buatnye mudah saja. Lepas letak adunan dalam tin kek, balut bawah hingga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air tak masuk terutamanya springfoam pan). Kemudian, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak dalam oven dan bakar.
Selamat mencuba :)
4 comments:
Terima kasih kak su, dah lama tunggu resepi kek ni. Lepas exam boleh la cuba buat :-)
-sarimi-
Ok Sarimi, Selamat mencuba resepi kek ni..
nampak cam best jer kek keju nie..lagi best kalo kak su buat..heheh
thanks akak share resepi =)
Kek Keju ni memang best Azian..cuba lah buat..akak nak merasa yang orang lain buat juga..mesti lagi best =)
Post a Comment